SELFDRIVE The Yukon Quest

Reisprogramma

ONTDEK YUKON QUEST IN DETAIL

Fireweed Mountain Yukon

1 VLUCHT & AANKOMST IN WHITEHORSE

Heenreis naar Whitehorse met aankomst in de namiddag. Ophalen van je huurwagen, en overnachting in een centraal gelegen hotel. Vrije verkenning en diner.

Whitehorse

2 WHITEHORSE - VRIJE DAG

Ophalen van je huurwagen en vrije tijd ter verkenning van Whitehorse en omgeving. Je vindt er een oude stoomlocomotief  en raderstoomboot uit de vorige eeuw en tal van fijne snuisterijen. Ga heerlijk baden in de Takhini hot springs, of breng een bezoek aan het transportmuseum of Beringia Centrum, waar het ontstaan van de continenten en impact op het dieren-en mensenleven daarvan uit te doeken gedaan wordt. 

Skagway 2

3 WHITEHORSE – SKAGWAY 175 km – 3u

Van Whitehorse start vandaag je eerste trip met de wagen. Je rijdt op het tijdstip van je voorkeur richting Skagway. Je kan tijd nemen om eerst Whitehorse verder te verkennen. Je hebt tal van mogelijkheden: bezoek het Beringia Interpretive Centre dat je onderdompelt in de ijstijd van Noord-Amerika, Kwanlin Dün Cultural Centre met meer info over de lokale indianenstammen, of de raderstoomboot SS Klondike. Wanneer je bij Skagway aankomt ben je meer dan 100 jaar in de tijd teruggereden, het stadscentrum ligt erbij net zoals in de hoogdagen van de Gold Rush. 

Juneau 7

4 SKAGWAY – VRIJE DAG

Een vrije dag in de omgeving van Skagway. Je kan rustig de tijd nemen om in de stad rond te kuieren, of handig gebruik maken van deze voornaamste havenstad van de Inside Passage. Inschepen op een boottocht kan je een beetje meer van Alaska’s ‘Southern Panhandle’ doen ontdekken. Je zet koers naar Juneau, Alaska’s hoofdstad die echter enkel per boot of per vliegtuig bereikbaar is, de Mendenhall gletsjer bezoeken, en walvissen spotten van op de boot. Een geslaagd alternatief is een rit op de White Pass & Yukon Route stoomtrein. Het hallucinante traject bezorgd je ongetwijfeld kippenvel en fabuleus fotomateriaal. 

Yukon 3

5 SKAGWAY - HAINES JUNCTION 330 km – 4u30

Kijk bij de rit terug naar Whitehorse uit naar de overzijde van de vallei waar de treinsporen van de legendarische White Pass & Yukon Route tegen de rotswand genesteld liggen. De rest van de route volg je richting de majestueuze bergen die in het westen opduiken. De mooie rit eindigt vandaag in het kleine gehucht Haines Junction.

Glacier Landing

6 HAINES JUNCTION - VRIJE DAG

Een vrije dag in de omgeving van Haines Junction, ideaal om een beetje meer van het Kluane National Park te verkennen. Vanuit de wagen heb je prachtig zicht op de bergen langs de Haines Highway, te voet kan je er op uit trekken naar Kathleen Lake. De uitgelezen manier om de schaal van dit gebergte te overzien is een vlucht per bushplane over de bergtoppen en ijsvelden.

Alaskan Hwy

7 HAINES JUNCTION – TOK 470 km – 6u

De Alcan Highway brengt je van Canadese bodem naar Alaska. Na het weids uitzicht over de bergtoppen van het Canadese Kluane National Park duiken bij het naderen van de grens de bergtoppen van het Wrangell St-Elias National Park op. 

Dawson

8 TOK – DAWSON CITY 300 km – 5u30

De route zet zich rustig in over de glooiende heuvels, en gaat over naar een gravelweg bij het goudzoekersdorp Chicken. Vervolgens bereikt de route een hoogtepunt met de Top of the World Highway, om waardig te eindigen aan de oever van de Yukon Rivier met zicht op Dawson City. De ferry brengt je naar het historische centrum van de stad. Inchecken in je accommodatie voor 2 nachten en vrije avond.

Sternwheeler Yukon

9 DAWSON CITY – VRIJE DAG

Er zijn tal van opties om je dag op te vullen en deze gouden hoofdstad van de Klondike Goldrush te leren kennen. Rondkuieren in het historische centrum van de stad, een boottocht op een stoomschip, bezoek aan de goud dredge nummer 4 of stoomboot SS Keno, … 

Dempster Hwy 2

10 DAWSON – EAGLE PLAINS 410 km – 7u30

De Dempster Highway is waarschijnlijk de meest verlaten snelweg die je al gezien hebt. Je doorkruist het Tombstone Territorial Park, en bereikt Eagle Plains, ‘een oase in de wildernis’. En een Canadese oase in de Northwest Territories, dat is een hotelletje, restaurant, tankstation en souvenirwinkel!

Tombstone 3

11 EAGLE PLAINS – INUVIK 365km – 7u

35 kilometer na Eagle Plains rijd je de Noordpoolcirkel over, een mijlpaal op de deze magistrale route. Vervolg van de rit naar het meest noordelijke punt Inuvik, gelegen aan de delta van de Mackenzie Rivier. In de wintermaanden loopt de snelweg nog een kleine 200 kilometer door over het ijs van de Mackenzie, in de zomer is Inuvik je meest noordelijke eindpunt, the edge of the world…

Arctic Circle Yukon

12 INUVIK - VRIJE DAG

Inuvik betekent letterlijk ‘plaats de mensen’, in het Inuvialuit, de lokale taal van de Eskimo’s. Spendeer de dag ter verkenning van deze uiterst noordelijke nedezetting. Je kan een flightseeing ondernemen over de Beaufort zee en/of de Mackenzie rivierdelta.  

Moose 2

13 INUVIK – EAGLE PLAINS 365km – 7u

Terugrit tot Eagle Plains. Nu je de route al kent, kan je extra aandacht besteden aan het spotten van wildlife.

Dawson 2

14 EAGLE PLAINS – DAWSON CITY 410km – 7u30

Terug naar de bewoonde wereld en even uitrusten in Dawson City. Vrije avond.

Hwy Alaska

15 DAWSON – WHITEHORSE 535 km – 7u

Dwars door de Klondike naar Whitehorse, de huidige hoofdstad van Yukon. Vandaag de dag gaat deze rit vlot over de geasfalteerde snelweg. Een eeuw geleden legden enkel de raderstoomboten dit traject af, tegen de stroming van de Yukon rivier in. Wat nu 7 uur tijd in beslag neemt, was toen een riviercruise van 5 dagen! De rest van de dag ter verkenning van Whitehorse.  

Native Art 3

16-17 WHITEHORSE – VLUCHT

Je hebt een vrije voormiddag in het centrum van Whitehorse. Vervolgens lever je je huurwagen in en neem je je internationale vlucht huiswaarts.