BLOG

Het verhaal achter McCarthy & Kennecott

Terug naar de tijd van toen ...

geschreven op 16 Augustus 2023

McCarthy en Kennecott spreken tot de verbeelding. Hier komen wilde natuur, het einde van de wereld, adrenalinevolle activiteiten en een brok cultuur samen. En toch ... slechts weinig Alaskareizigers komen er.
Bij Wild Alaska brengen we je er, net daarom, heel graag heen!

Eigenlijk begint het avontuur al in Chitina. Hier start de 'McCarthy Road', een gravelroad die je langs de oude spoorwegbedding tot in McCarthy brengt. Een pittig, maar doenbaar avontuur met wauw-zichten vanop enkele spectaculaire bruggen, mooie spoorweg-relieken én kans op wildlife.

Wie de gravelroad liever links laat liggen, wacht vanop de airstrip in Chitina een bushplane die je in een halfuurtje naar je bestemming brengt. Wat een entrée ... Deze transfer combineert je vervoersmiddel met de excursie van een flightseeing.

Bushplane 2
Mc Carthy Road 3

Eenmaal aangekomen begrijp je snel waarom we zo laaiend enthousiast zijn. Het dorp Kennicott is nu verlaten, maar was een eeuw terug (1900 - 1938) het decor voor de grootste en rijkste kopermijn ter wereld. Op een héél bijzondere locatie, midden in de wilde natuur, ver weg van alles en omgeven door bergtoppen en gletsjers. Vanop de hoofdstraat van Kennicott moet je maar even naar links kijken en metersdik ijs zover je kan kijken, vult de horizon. Fantastisch toch?

De mijn bracht voorspoed voor honderden werknemers wereldwijd, die tijdelijk hun werk en leven spendeerden op deze plek. Er kwamen een school, ziekenhuis, ... en de kopermijn boomde! Het dorp was het meest vooruitstrevend van de ganse regio.

En zo snel het kwam, zo snel eindigde het sprookje. Kennicott, het dorp en de mijn, werden verlaten. Veel ging verloren, maar je krijgt nog een zeer goede indruk van het mijncomplex. Met een gids daal je zelfs het ganse rode, houten hoofdgebouw af. Je waant je zo weer in de 'high day' van de mijn.

Kennicott Mine 2
Kennicott Mine 6
Kennicott Mine 4

Maar waar men werkte en woonde, mocht er geen vertier zijn. En dus werd een paar kilometers verder McCarthy opgericht, de speeltuin voor de werknemers van de mijn. Er kwamen cafés, bordelen, ...

En net zoals Kennicott werd ook McCarthy van de ene op de andere dag voor dood achtergelaten. Wat nu nog rest, zijn enkele houten gebouwen die uit een film lijken gegrepen. De sfeer is er nog die van 100 jaar geleden, de tijd is hier echt stil blijven staan.

Mc Carthy Lodge 3
Mccarthy Lodge 2
Mccarthy Lodge

En los nog van het 'verhaal van de mijn', wat deze streek een bezoek waard maakt, is er de ligging. Je bevindt je hier in het hart van Wrangell-St.Elias National Park, het grootste nationale park van de States.

Het park is gigantisch, maar ongerept en nagenoeg ontoegankelijk. Een flightseeing is daarom een zeer goed idee om de grootsheid en pracht te ontdekken. Blijf je met de voeten op de grond, zijn er natuurlijk ook voldoende opties: een gletsjerwandeling op het ijs van Root Glacier, een klim naar Bonanza of Jumbo Mine, ... Vervelen is geen optie hier!

Kennicott Glacier
Kantishna Bushplane

En zo kunnen we nog wel even doorgaan ... Wij zijn grote fan van deze uithoek van Alaska en brengen onze reizigers er graag heen.

Interesse? Laat het ons weten, dan brengen we jou straks ook naar Kennicott en McCarthy en word je deel van dit bijzondere verhaal!

geschreven door sam

Sam Profiel Voor Web