BLOG

Fairbanks, the Golden Heart City

Wat te zien? Wat te doen?

geschreven op 3 Oktober 2023

Fairbanks is Alaska's tweede grootste stad. 'Golden Heart City' heeft dan wel niet echt de sfeer van een grootstad met een imposante skyline, er valt toch heel wat over te vertellen. In de Goldrush-tijd boomde de stad enorm; later zorgden de aanleg van de Trans Alaska Pipeline en de Alaskan Highway voor werkgelegenheid. Vandaag is de stad jouw ideale uitvalsbasis ...

... voor het noorderlicht, voor een reis naar het arctische noorden van Alaska. Of simpelweg voor de stad zelf met tal van fijne mogelijkheden om te zien en te doen.

Wil je naar het uiterste noorden van Alaska, dan start je trip in Fairbanks. Van hieruit ga je zelf rijden langs de Dalton Highway of teken je in voor een begeleide tocht in kleine groep. De Dalton Highway is immers pittig en voor avonturiers ...

Deze weg werd aangelegd in functie van de Alaska Pipeline die vanuit Deadhorse naar Valdez loopt, dwars door de staat. Deze bijzondere weg neemt je mee over de Yukon River, daarna over de noordpoolcirkel en vervolgens dwars over de imposante Brooks Range. De Alaska Pipeline wordt daarbij je metgezel langs de weg.

Eindpunt is Deadhorse, Arctische Oceaan. Een bijzonder einde van een bijzonder avontuur, hier bereik je de noordelijke ijszee in een desolaat niemandsland.

Dalton Hwy
Fireweed Alaska 21030804
Shutterstock 110575760 1
Hike Dalton 11 17867
22021887 2 1024X683
21029407 Cow Moose With Spring Calves 1

Fairbanks (en alles ten noorden ervan) is ook dé perfecte plek om het noorderlicht te spotten. Hier bevind je je namelijk in de Aurora Oval, de band op aarde waar het noorderlicht zich van zijn meest felle kant kan laten zien. Reis je na 21 augustus? Dan moeten je ogen dus vaak naar de hemel turen als de avond valt.

Voor wie dat wil, voorzien we een verblijf in een iglotent met glazen dak of in een aurora lodge om het 'jagen op het noorderlicht' nog een tikkeltje extra glans te geven.

Maar je hoeft niet per se de stad te verlaten om allerlei fijne dingen te doen.

Ga een namiddagje varen op de historische radarstoomboot op de Chena River, borrelen (en zweten) in de warmwaterbaden van Chena Hot Springs, de iconische 'Into the Wild'-bus spotten in het moderne Museum of the North, ...

Je tijd in Fairbanks gaat niet snel vervelen: goud 'pannen', een rendierboerderij bezoeken, een variétéshow bijwonen, de oude 'gold dredges' ontdekken en (voor liefhebbers) op bezoek bij de Kerstman.

Riverboat 2
Qsdfsqdf

geschreven door Sam

Sam Profiel Voor Web