BLOG

De twee gravel roads van Alaska

Een roadtrip met een portie avontuur

geschreven op 7 December 2022

Uiteraard heeft Alaska meer dan twee gravelroads ... Maar de meesten liggen erg afgelegen of komen op jouw reisroute niet aan bod. We focussen daarom op de twee panoramische piste-routes die straks met een grote waarschijnlijkheid jouw pad kruisen als je door Alaska gaat reizen.

De naam zegt het zelf: deze twee routes zijn niet of slechts gedeeltelijk geasfalteerd. Daarin verschillen ze van de andere Highways in Alaska die goed onderhouden worden en waar je zonder al te veel zorgen (lees: met een goede snelheid) kan over rijden. Dat is bij de Denali Highway en de McCarthy Road net iets anders ... Deze twee routes vragen om een rustig reistempo en een lichte portie avontuur en durf, maar in ruil krijg je fantastische vergezichten en een stukje niemandsland voor jou alleen! Vergeet niet rond te kijken, dit zijn twee van de meest bijzondere autowegen in de States (en daarbuiten)!

Denali Hwy 4
Car Hwy

Denali Highway is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, helemaal geen 'snelweg'. De route van een goeie 200km heeft slechts degelijk asfalt aan het begin en einde ervan, de rest is een kleine uitdaging.

Deze weg voert van Denali National Park (Cantwell), dwars door Interior Alaska, naar Paxson, aan de Richardson Highway. Tot de jaren '70 was dit de enige manier om naar Denali te raken.

Vandaag is Denali Highway één van de meest spectaculaire wegen ter wereld: eindeloze vergezichten van bergen en gletsjers in de Alaska Range. De weg gaat doorheen glooiende toendra vol meertjes, ontelbare gelegenheden voor een mooie panoramafoto dus. En vooral een onophoudelijke weidsheid die blijft verbazen. Wij zijn grote fan!

Op de Denali Highway zijn ook een paar (letterlijk: een paar) slaapgelegenheden. Je kan de route in één dag afleggen zonder problemen, maar daarenboven overnachten op de weg geeft toch niet die extra beleving als je het ons vraagt ...


Rijd je vanuit Glenallen richting McCarthy, dan opent zich tussen de rotsen (letterlijk) de McCarthy Road. De ene gravelroad is de andere niet: de McCarthy Road is een stuk korter dan zijn tegenhanger in Denali en het landschap is een stuk minder open. Je rijdt immers op een oude spoorwegbedding, die naar de voormalige mijn van Kennecott leidde. "Watch the shoulders" is jouw leuze vandaag, pas op voor de fragiele randen van de weg.

Het einde van de McCarthy Road is de voetgangersbrug. Je komt McCarthy / Kennicott niet in met de auto, je moet deze dus achterlaten op de parking. Te voet over de brug gaat jouw avontuur in deze uithoek van de wereld pas echt van start. Je moet er wat voor over hebben ...

Geen zin in de McCarthy Road, maar wil je wel naar McCarthy? Dan kan je ervoor kiezen om een bushplane te nemen vanuit Chitina in plaats. De halfuur durende vlucht is een handig transportmiddel naar McCarthy, maar tegelijk een fantastische flightseeing. Je glijdt geleidelijk het fantastische Wrangell-St.Elias National Park binnen, wat een entrée ... Alleen mis je dan die heerlijke gravel misschien ...?

Small Road
Rsz 3

Rijden op een gravelroad vraagt de nodige tijd en een hoeveelheid geduld. De voorzieningen onderweg (benzine, restaurant, bar, ...) zijn nagenoeg nihil. Een goede voorbereiding is dus belangrijk: denk aan tijdig tanken, de nodige proviand inslaan, ... Daar krijg je van ons alle instructies over mee in het routeboek; zo kom je goed voorbereid aan de start van jouw gravel road-avontuur!

Denali Highway 7
Denali Highway 22
Denali Highway 20

geschreven door Sam

Sam Profiel Voor Web