Reiswijzer: reizen naar Alaska

De zomermaanden zijn ideaal om Alaska te verkennen. De natuur komt in volle bloei, de dagen worden langer en geven je elke dag een stevige dosis extra energie.

Het zomerseizoen loopt van half mei, wanneer de meeste sneeuw plaats ruimt voor fris lentegras met de eerste zomerbloemen, tot half september wanneer de overgang naar de herfst het landschap helemaal omtovert met prachtige herfsttinten. In deze zomerperiode zijn alle wegen vlot berijdbaar en de belangrijkste bezienswaardigheden geopend.

Voor wildlife zit je eveneens goed in de hele zomerperiode (walvissen vanaf juni) en op het vlak van temperaturen en weersomstandigheden gelden hier milde en aangename temperaturen rond 17-20°C in het midden van de zomer (mid juli) en bij het begin en einde van het seizoen gemiddeldes van +/- 14°C.

Op deze site maken we je graag wegwijs doorheen ons aanbod via onze handige reisfilter. Zo kan je precies die reizen terugvinden die aansluiten op jouw wensen.

Bij elke reis in ons aanbod hoort een complete informatiepagina waar je heel overzichtelijk meer details kan terugvinden over de inhoud van het programma, de bijhorende data & prijzen en een duidelijke weergave van wat er precies inbegrepen is in de reis. We geven ook enkele suggesties voor mogelijke aanvullende excursies die interessant kunnen zijn en tonen je via een eenvoudige navigatie gelijkaardige reizen zodat je zeker die ene perfect passende reis niet hoeft te missen en een heldere vergelijking kan maken.

Op zoek naar die ene specifieke reis? Vind je niet meteen je weg doorheen het aanbod of heb je nog enkele onbeantwoorde vragen? We adviseren je graag verder in een persoonlijk gesprek. Dat kan via mail, telefonisch of bij ons op kantoor na afspraak, wat jou het beste schikt. We horen graag waarmee wij jou kunnen helpen richting een mooie en originele vakantie in ongerept en uniek Wild Alaska.

Deze vraag hangt af van enkele factoren: jouw beschikbare tijd, beschikbare budget, voorkeur activiteiten, hoeveelheid vrije ruimte, highlights of ook hidden gems, het reistempo dat je verkiest, de stops die je zeker wil aanstippen, ...

Algemeen gaan de meeste Alaskareizen richting 2,5 à 3 weken. De afstanden zijn stevig, het uurverschil en de lange reis erheen zijn niet te onderschatten én uiteraard wil je je niet gaan haasten als je door zo'n fantastische bestemming reist. Dat maakt dat je al snel een paar weken onderweg bent. Er moet voldoende tijd zijn om de prachtige natuur volop te kunnen ervaren, dat spreekt voor zich. Hoe langer je kan reizen, hoe minder (zware) compromissen je straks hoeft te maken.

Op onze website bieden we reizen aan vanaf 13 dagen en tot 3 weken als voorbeeld. De kortere reizen die je terugvindt, moet je zien als uitbreiding op cruises richting Alaska.

We weten dat reizen met kinderen naar een verre bestemming soms een avontuur kan zijn. Om hier een leuk avontuur van te maken begeleiden we je graag van bij het plannen tot de effectieve reis, want Alaska is wel degelijk een fantastische en toegankelijke bestemming om met kinderen te verkennen.

De overweldigende natuur en haar wildlife slagen erin om zowel jong als oud te verwonderen. Alaska heeft daardoor iets te bieden voor elke generatie. Zeeleeuwen, dolfijnen of walvissen spotten vanop een comfortabele boot, een iconische treinreis in het spoor van de goudzoekers of een onvergetelijke vlucht met een watervliegtuig (floatplane). Kinderen hoeven zich hier niet te vervelen.

Alaska barst van het wildlife. Langs de wegen kun je o.a. beren, elanden, arenden en soms bergschapen tegenkomen. Het is de ‘Hoge Noorden’ variant van een safari. Op elke rit, elke wandeling, elke boottocht heb je kans om zomaar wildlife te spotten. Hoe meer je rondkijkt, hoe meer kans op succes.

Gegarandeerd wildlife spotten doe je echter alleen aan de hand van excursies in specifieke parken, zoals de shuttlebus tour in het Denali National Park of met een Wildlife & Glacier Cruise in het Kenai National Park. Ligt je focus op de beren in Alaska, lees dan nog even verder!

Wildlife excursies zijn vaak vrij prijzig in Alaska, meestal omwille van de verplaatsing per bushplane en de begeleiding door een gids. Maar hun meerwaarde zit in de kwaliteit van de gidsen die vaak biologen zijn en een uitstekende terreinkennis hebben. Ze stellen alles in het werk om je zoveel mogelijk bij te brengen over het landschap en haar wildlife.

Net zoals met alle wildlife, is er onderweg op je roadtrip altijd de kans dat je beren zal spotten.

Wil je de nagenoeg-100% garantie, dan is de beste keuze om te gaan voor een berenexcursie of een verblijf in een wildernesslodge tijdens je rondreis.

Een berenexcursie gaat vanuit Homer of Anchorage en moet je zien als een dagexcursie, reken hier op een startprijs van ca. 1000 EUR/persoon.
Wil je ook overnachten en de focus leggen op het verblijf in de omgeving van de beren, stellen we je graag een wildernesslodge voor op Kodiak of Katmai. Hier ga je voor enkele dagen reizen naar afgelegen gebied en is er een uitnodigend programma ter plaatse waarbij je met de gids op zoek gaat naar beren langs de waterkant of vanop het water. Houd bij deze wildernesslodges rekening dat je enkele extra overnachtingen (reken op minstens 3) nodig hebt in je planning en, gezien de verplaatsingen en exclusiviteit van deze lodges, ook een navenante prijs.

Alaska is een ‘vroegboek’ bestemming omwille van de beperkte vluchtoptiesen het erg korte seizoen. Daarom geldt dat hoe vroeger je jouw reis kan vastleggen des te meer keuze-mogelijkheden we kunnen bieden. Er is geen reden om uit te stellen!

Elke reis in ons reisaanbod is haalbaar voor iedereen met een normale basisgezondheid en basisconditie. We hebben onze reizen zo uitgebouwd dat zowel diegenen die een erg gevulde reis willen als personen die het iets rustiger aan wensen te doen een uitgebreide keuze hebben en daarbij nooit aan comfort moeten inboeten of highlights hoeven te missen. Laat ons zeker weten als we met bepaalde condities moeten rekening houden bij de planning.

Bij alle reizen in ons aanbod zijn de maaltijden exclusief. Sommige locaties bieden ontbijt aan, niet allemaal. Voor lunch en diner doen we telkens suggesties in je roadbook, dit is nagenoeg nooit inclusief.

We geven je bij afreis naast onze actuele tips ook graag meer praktische informatie over tafelen in Alaska zodat je meteen helemaal mee bent met de lokale gebruiken.

Rijden in Alaska is overal vlot mogelijk op asfaltwegen, een rondreis per huurwagen is dus de beste manier om te gaan reizen. Daarnaast zijn er onverharde wegen of gravelwegen. Deze trajecten kunnen enkel met 4x4 huurwagens afgelegd, welke echter steeds door ons voorzien worden.

Wild Alaska zorgt ervoor dat je elke weg kan afleggen met de voorziene wagen. Aan de hand van het routeboek dat je ontvangt na boeking, vind je eenvoudig je weg en krijg je info over alle bezienswaardigheden op je route.

Er is ook de mogelijkheid om te gaan reizen met een Truck Camper of motorhome, vraag ons hiernaar indien interesse.

De Alaska Railroad tot slot verbindt Seward op het Kenai Schiereiland met Anchorage en gaat verder noordwaarts via Talkeetna en Denali naar Fairbanks. Het is mogelijk deze te gaan combineren met een rondreis per auto.

Alaska heeft een voldoende aanbod van uiteenlopende types logies. Gaande van charmante kleinschalige hotels en bed & breakfasts tot luxueuze wildernislodges volledig weg van de bewoonde wereld. Bij elke reis maakten we een selectie op basis van 2 comfortniveaus: budget & standard. Een combinatie maken van beide niveaus kan uiteraard steeds. Hoe dan ook, is het aanbod niet enorm uitgebreid op bepaalde locaties. De nodige flexibiliteit is altijd vereist.

Elke locatie uit ons aanbod kennen we persoonlijk en we onderhouden goede contacten met onze lokale partners zodat we jou steeds de beste prijs/kwaliteitsverhouding kunnen garanderen en op de hoogte blijven van nieuwigheden.

De verschillen tussen de zomer en de winter zijn heel extreem in Alaska. Wij werken uitsluitend met reizen in de zomermaanden.

In de zomer gaat het richting een 17 à 20°C, maar het cliché van vier seizoenen in één dag loert altijd om de hoek. Wees altijd voorzien op plots kouder weer en/of regen.

In het praktisch reismagazine dat je van ons ontvangt, geven we je een uitgebreide paklijst voor de bagage.

Alaska ligt noordelijker dan België en Nederland, en heeft in de zomermaanden meer uren daglicht. In de maand juni wordt het in merendeel van de staat nooit helemaal donker. Hoe noordelijker je reist, hoe korter de nachten worden. Vanaf eind augustus worden de dagen opmerkelijk korter, en is er licht van gemiddeld 7 uur ’s morgens tot 21u ’s avonds.

Heb je nog vragen? Contacteer ons.