Veelgestelde vragen?

De zomermaanden zijn ideaal om Alaska te verkennen. De natuur komt in volle bloei, de dagen worden langer en geven je elke dag een stevige dosis extra energie (19 u daglicht eind juni!).

Het zomerseizoen loopt van half mei, wanneer de meeste sneeuw plaats ruimt voor fris lentegras met de eerste zomerbloemen, tot half september wanneer de overgang naar de herfst het landschap helemaal omtovert met prachtige rood- gele tinten. Daar tussenin bieden de maanden juni, juli en augustus de grootste flexibiliteit voor je rondreis door Alaska. Alle wegen zijn vlot berijdbaar en de belangrijkste bezienswaardigheden zijn geopend. Het Denali National Park als uitzondering is geopend vanaf half juni tot eind augustus.

Voor wildlife zit je eveneens goed in de hele zomerperiode (walvissen vanaf juni) en op het vlak van temperaturen en weersomstandigheden gelden hier milde en aangename temperaturen rond 17-20 °C in het midden van de zomer (mid juli) en bij het begin en einde van het seizoen gemiddeldes van +/- 14 °C.

Op deze site maken we je graag wegwijs doorheen ons aanbod via onze handige reisfilter. Zo kan je precies die reizen terugvinden die aansluiten op jouw wensen. Via de inspiratie pagina belichten we enkele belangrijke thema’s die je niet enkel in de sfeer brengen maar ook helpen bij het uitstippelen van jouw ideale vakantie.

Bij elke reis in ons aanbod hoort een complete informatiepagina waar je heel overzichtelijk meer details kan terugvinden over de inhoud van het programma, de bijhorende data & prijzen en een duidelijke weergave van wat er precies inbegrepen is in de reis. We geven ook enkele suggesties voor mogelijke aanvullende excursies die interessant kunnen zijn en tonen je via een eenvoudige navigatie gelijkaardige reizen zodat je zeker die ene perfect passende reis niet hoeft te missen en een heldere vergelijking kan maken.

Op zoek naar die ene specifieke reis? Vind je niet meteen je weg doorheen het aanbod of heb je nog enkele onbeantwoorde vragen?  Gudrun en Rob adviseren je graag verder in een persoonlijk gesprek. Dat kan via mail, telefonisch of bij ons op kantoor na afspraak, wat jou het beste schikt. We horen graag waarmee wij jou kunnen helpen richting een mooie en originele vakantie in ongerept en uniek Wild Alaska.

Deze vraag hangt samen met de vorige en hangt in de 1ste plaats af van jouw beschikbare tijd. Op basis van onze expertise hebben we een brede waaier aan reisprogramma’s uitgewerkt gaande van 10-daagse reizen tot en met 25-daagse reizen met daarnaast ook nog een aantal verlengingsprogramma’s. De indicatie van reisduur op onze website is steeds inclusief de reisdagen.

2 vragen zijn belangrijk bij het bepalen van hoeveel dagen er nodig zijn om je reis volgens jouw wensen uit te kiezen.

  • Wat wil je precies gezien hebben? Wil je alle highlights of een  mooie selectie rondom jouw belangrijkste wensen? Wil je enkel Alaska of wil je ook Yukon aan je reis toevoegen?
  • Hoe snel wens je te reizen en hoeveel vrije ruimte wil je inbouwen in je programma?

Op basis van deze 2 vragen kan je zelf via onze handige reisfilter de passende reizen uit ons reisaanbod filteren. 

We hebben er alvast voor gezorgd dat geen enkele reis uit ons aanbod een zwaar compromis moet zijn. Elke reis staat perfect op zichzelf als een gevarieerde reis met een kwalitatief en evenwichtig aanbod van activiteiten. 

Het is geen voor de hand liggende bestemming maar net daarom des te interessanter. De uitgestrektheid van de natuur is eerst even wennen, en vervolgens fascinerend, onvergelijkbaar en rustgevend. De lange kustlijn vol majestueuze fjorden en zeeleven biedt een ideale afwisseling met de bossen en bergen van het binnenland. De culturele achtergrond is verscheiden maar gemakkelijk te vatten. De Indianencultuur schemert door in totems, hutten en gezichten onderweg. Daarnaast is er de vroeg 20e eeuwse goudkoorts die erg visueel is in de straatgevels en mijnsites. Een boeiende mix voor elke natuur-, cultuur-, en dierenliefhebber. Dat in combinatie met de toegankelijkheid van het land, de mogelijkheid tot lekker eten, een huisgebrouwen biertje erbij, en comfortabel bed maakt Alaska en Yukon aangenaam voor jong en oud. 

We weten dat reizen met kinderen naar een verre bestemming soms een avontuur kan zijn. Om hier een leuk avontuur van te maken begeleiden we je graag van bij het plannen tot de effectieve reis, want Alaska is wel degelijk een fantastische en toegankelijke bestemming om met kinderen te verkennen.

De overweldigende natuur en haar wildlife slagen erin om zowel jong als oud te verwonderen. Alaska en Yukon hebben daardoor iets te bieden voor elke generatie. Zeeleeuwen, dolfijnen of walvissen spotten vanop een comfortabele boot, een iconische treinreis in het spoor van de goudzoekers of een onvergetelijke vlucht met een watervliegtuig (floatplane). Kinderen hoeven zich hier niet te vervelen.

Zoals in de overige staten van Amerika is men ook hier in restaurants over het algemeen erg kindvriendelijk en biedt men aangepaste menu’s voor de kleinsten aan tafel.

We zijn perfect op de hoogte van de praktische details van het reizen met kinderen in Alaska (VS) en kunnen tal van tips verschaffen zodat jullie alvast zonder stress of onverwachte moeilijkheden op reis vertrekken en volop kunnen ontdekken.

Alaska barst van het wildlife. Langs de wegen kun je o.a. beren, elanden, arenden en soms bergschapen tegenkomen. Het is de ‘Hoge Noorden’ variant van een safari. Op elke rit, elke wandeling, elke boottocht heb je kans om zomaar wildlife te spotten. Hoe meer je rondkijkt, hoe meer kans op succes. Soms is het een kwestie van geluk, elanden kan je bvb. vaak spotten bij kleine meertjes langs de weg.

Gegarandeerd wildlife spotten doe je in aan de hand van excursies in specifieke parken, zoals de shuttlebus tour in het Denali National Park of met een Wildlife & Glacier Cruise in het Kenai National Park. Daarnaast kan je terecht in kleinere sites, zoals het Alaska Wildlife Conservation Center op het Kenai Peninsula, waar je edelherten, vossen, muskusossen, lynxen en wolven kan bekijken die je in het wild moeilijker ziet. Ook de Musk Ox Farm bij Palmer met een kudde muskusossen biedt een aangename inkijk in het hoeden van deze bijzondere arctische oerwezens.  

Wildlife excursies zijn vaak vrij prijzig in Alaska maar hun meerwaarde zit in de kwaliteit van de gidsen die vaak biologen zijn en een uitstekende terreinkennis hebben. Ze stellen alles in het werk om je zoveel mogelijk bij te brengen over het landschap en haar wildlife.

Het belang van veilig wildlife spotten is niet te onderschatten! Wanneer je een dier ziet, trap je niet zomaar je rem in maar blijf je in eerste instantie focussen op het verkeer, en ga je rustig naar de kant van de weg. Je verlaat de wagen niet, maar neemt het schouwspel vanuit de wagen op. Vooral dieren met jongen stoor je niet! 

Alaska is een ‘vroegboek’ bestemming omwille van de beperkte vluchtopties wat dus ook een invloed heeft op de vluchtprijzen. Daarnaast is het seizoen vrij kort en geldt daarbij dat hoe vroeger je jouw reis kan vastleggen des te meer keuzemogelijkheden we kunnen bieden. Wil je toch last minute vertrekken, neem dan snel contact op via ons offerteformulier. Ben je flexibel in reisdata en programma, dan is kans het grootst om nog last minute af te kunnen reizen. 

Elke reis in ons reisaanbod is haalbaar voor iedereen met een normale basisgezondheid. We hebben onze reizen zo uitgebouwd dat zowel diegenen die een erg gevulde reis willen als personen die het iets rustiger aan wensen te doen een uitgebreide keuze hebben en daarbij nooit aan comfort moeten inboeten of 1 van de highlights hoeven te missen. Iedere uitgewerkte reis getuigt van onze terreinkennis en originaliteit. Net daardoor zijn we overtuigd om voor iedereen volgens zijn wensen en mogelijkheden een puur stukje Wild Alaska te kunnen voorschotelen.

Bij elke reis beschrijven we bij het reisoverzicht de “aard van de reis”, zo weet je meteen waar je jezelf kan aan verwachten. We begeleiden je graag bij het doornemen van ons aanbod. 

Bij alle reizen in ons aanbod zijn de maaltijden exclusief. Sommige locaties bieden ontbijt aan, niet allemaal. Indien dit het geval is wordt dit ook per reis duidelijk vermeld op de pagina Data & Prijzen. De Verenigde Staten hebben een sterke traditie van uit ontbijten of lunchen in ‘Diners’. Daarom biedt niet elk hotel ontbijt aan, of is dit alleszins niet standaard inbegrepen. We behouden die insteek. Ontbijt ter plaatse is steeds mogelijk aan gemiddeld $ 8 tot $ 20 per persoon.

Voor lunch kan je onderweg stoppen bij een dorpje of roadhouse, of sla je picknick in voor een aantal dagen wanneer je een supermarkt tegenkomt. Deze vind je in vrijwel elk dorp.

Het diner kan je steeds a la carte nuttigen in je hotelrestaurant, of in de nabijheid van je hotel. Voor een burger met frietjes op restaurant betaal je ongeveer $ 10 tot $ 18 per persoon. Voor een kwalitatief hoofdgerecht $ 25 tot $ 35 per persoon. Hou er steeds rekening mee dat er een tip van 15% verwacht wordt bovenop de prijs op de kaart.

Alaska behoort tot de VS en daarbij denk je meteen aan een aantal clichés wat betreft de eetcultuur. We gaan deze niet weerleggen, meer zelfs, vrijwel alle clichés zijn waar en wel degelijk ook aanwezig hier in Alaska. Als je graag een Taco Bell, Wendy’s of Amerikaanse Mc Donalds wil binnenstappen kan het hier zeker. Echter zijn er ook tal van mogelijkheden om  lekker, puur en voedzaam te eten en we raden met je met plezier adresjes aan. Ook ‘foodies’ komen in Alaska dus aan hun trekken, en zelfs in een afgelegen dorp als McCarthy is een fine dining concept mogelijk. Verse en kwalitatieve ingrediënten zoals zalm, eland, koningskrab, heilbot en bizon creëren bijzondere menu’s, waar degelijke restaurants ook bijpassende wijnen voor voorziet.

We geven je bij afreis naast onze actuele tips ook graag meer praktische informatie over tafelen in Alaska zodat je meteen helemaal mee bent met de lokale gebruiken. 

Rijden in Alaska en Yukon is overal vlot mogelijk op asfaltwegen. Drie voorname snelwegen verbinden de belangrijkste plaatsen met elkaar. De Glenn Highway loopt van Anchorage via Palmer naar Glenallen. De Parks Highway vertrekt aan de Glenn Highway bij Palmer en loopt via Denali naar Fairbanks. De driehoek wordt vervolmaakt door de Richardson Highway van Fairbanks over Glenallen tot Valdez. Asfaltwegen kunnen met eender welke huurwagen bereden worden.

Daarnaast zijn er onverharde wegen of gravel wegen. Deze trajecten kunnen enkel met 4x4 huurwagens afgelegd, welke echter steeds door ons voorzien worden. De Top of the World Highway verbindt Alaska met Dawson City in Yukon. De Denali Highway snijdt dwars door het binnenland van Alaska van Denali aan de Parks Highway tot Paxson aan de Richardson Highway. Andere gravelwegen die je telkens heen-en weer terug moet rijden, zijn de Dempster Highway tot Inuvik, de Dalton Highway tot Prudhoe Bay en de McCarthy Road tussen Chitina en McCarthy.

Wild Alaska zorgt ervoor dat je elke weg kan afleggen met de voorziene wagen. Aan de hand van het routeboek dat je ontvangt na boeking, vind je eenvoudig je weg, en krijg je info over alle bezienswaardigheden op je route.

De Alaska Railroad verbindt Seward op het Kenai Schiereiland met Anchorage, en gaat verder noordwaarts via Talkeetna en Denali naar Fairbanks.

Naast transport over land is ook vervoer per boot of vliegtuig zeer gangbaar in Alaska. Bijvoorbeeld hoofdstad Juneau is uitsluitend bereikbaar per boot of per vliegtuig. Ferry’s en cruiseboten zijn de voornaamste verbindingen over zee. daarnaast zijn er vele dagtochten per boot. Watervliegtuigen en bushplanes verbinden afgelegen lodges of dorpen met grotere steden. 

Alaska heeft een ruim aanbod van uiteenlopende types logies. Gaande van charmante kleinschalige hotels en bed & breakfasts tot luxueuze wildernislodges volledig weg van de bewoonde wereld. Bij elke reis maakten we een selectie op basis van 2 comfortniveaus. Deze 2 niveaus kan je ook telkens bij het prijsoverzicht van elke reis terugvinden (budget – comfort).


Contacteer ons als je wijzigingen wil zien in de hotelkeuze van een bepaalde reis.

Alaska is een uitgestrekt gebied, en er kunnen enkele overnachtingen in heel afgelegen gebieden voorvallen. We rekenen op je begrip dat er in deze gevallen minder of geen keuze in accommodatie is.

Kamerindeling volgt het Amerikaanse stramien van King Bedroom (bedbreedte 193 cm), Queen Bedroom (bedbreedte 152 cm) en twin bedroom (2 queen beds in 1 kamer).

Elke locatie uit ons aanbod kennen we persoonlijk en we onderhouden goede contacten met onze lokale partners zodat we jou steeds de beste prijs/kwaliteitsverhouding kunnen garanderen en op de hoogte blijven van nieuwigheden. Enkel zo kunnen we oprecht reisadvies geven op maat van jouw verwachtingen en de juiste keuzes maken passend bij elk specifiek programma. 

De lokale munt in Alaska is de Amerikaanse Dollar (USD). Je kan Dollars afhalen uit geldautomaten op de luchthaven of in de grotere steden.

Daarnaast is betalen met een kredietkaart zeer gebruikelijk. In de VS betaal je meestal via de magneetstrook achterop de kredietkaart die door een kaartlezer wordt gehaald, dit in tegenstelling tot het gebruik van de pincode waar wij mee vertrouwd zijn. Net om deze reden zal normaal je kredietkaart en ook je gewone bankkaart standaard geblokkeerd zijn voor gebruik in de VS. Je dient dus voor afreis even contact op te nemen met je bank om dit te laten deblokkeren.

In restaurants en cafés (en in principe op elke plaats met persoonlijke bediening) wordt er een fooi van minstens 15% verwacht op het totaal van de rekening. In een fastfood restaurant waar je zelf je maaltijd naar een tafeltje meeneemt dien je in principe niet te tippen, al gebeurt dat in de praktijk vaak wel. Betalingen met een kredietkaart zijn ook hierbij zeer gebruikelijk. Je kan in dat geval na het betalen van het totaalbedrag met je kredietkaart de fooi nadien cash op de tafel achterlaten of je kan bij het overhandigen van je kredietkaart vermelden naar welk bedrag ze de rekening mogen afronden. Na de betaling zal je niet enkel je betaalkaart terugkrijgen maar ook een bonnetje met het totaal aangerekend bedrag ter controle. Dit bonnetje dien je te ondertekenen.

Het “tipping”-systeem in de VS komt in het begin erg onwennig over en voelt misschien aan als een onrechtvaardige verplichting. De achtergrond daarbij is echter dat de minimumlonen in de VS erg laag zijn. De fooi komt dus rechtstreeks ten goede van de bediening als een belangrijk onderdeel van hun loon. Het staat je ook vrij om iets meer te tippen dan 15% wanneer je de service buitengewoon goed vond.  

Om je elektrische toestellen op te laden /te gebruiken heb je een wereldstekker nodig. Tip: kies een model met niet enkel USB-oplaadmogelijkheden, deze bieden de meeste flexibiliteit voor alle mogelijke toestellen.

Wi-Fi is in de meeste hotels beschikbaar en gratis. Ook in restaurants en cafés is er vaak een publiek toegankelijk netwerk. Dit is minder het geval in afgelegen locaties waar het internet vaak traag is of mogelijks niet aanwezig. In Kennicott en McCarthy bvb. zal je het even zonder internet moeten stellen en hoogstwaarschijnlijk ook zonder gsm-bereik, wat de charme van deze bijzondere plek alleen maar ten goede komt naar onze mening.

Wat betreft het gsm-bereik is het moeilijk om algemene uitspraken te doen over zo’n groot gebied als Alaska. Algemeen is het gsm-netwerk zwakker in minder bevolkte gebieden en vrij stabiel in de buurt van de steden. Hierdoor is het aangeraden om ter plaatse een telefoonkaart aan te kopen die je de mogelijkheid geeft om van eender welke vaste lijn te telefoneren (hier vind je nog openbare telefooncellen).  Dit is vaak voordeliger dan de tarieven van je eigen gsm-provider en biedt je meer mogelijkheden wanneer je in een gebied met weinig of geen gsm-bereik gestrand bent. Telefoonkaarten kan je in de grotere supermarkten aankopen of soms ook aan de receptie van je hotel. De instructies staan duidelijk aangegeven op de kaartjes zelf.

De meeste smartphones en moderne gsm’s functioneren probleemloos in Alaska. Het algemeen gratis noodnummer in de VS is 911. Wil je vanuit Alaska naar baar België bellen, dan toets je 01132 in, gevolgd door het nummer zonder de eerste 0. Wil je naar Nederland bellen, dan toets je 01131

De verschillen tussen de zomer en de winter zijn heel extreem in Alaska, - 51 °C in het binnenland in putje winter tegenover maxima van soms 32 °C op een hete zomerdag. De vele bergen, de omliggende zeeën en bijhorende wind zorgen voor een voortdurende wisselwerking en maken dat het mogelijk is om op 1 dag zowel een foto van jezelf te hebben in regenjas met muts en handschoenen en enkele uren later in T-shirt met zonnebril en korte broek. Variatie troef en nooit getreurd, slecht weer verandert vaak spoedig.  De gemiddelde temperatuur in de zomer varieert rond een aangename 17-20 °C. In het binnenland (Denali of Fairbanks bvb.) kan het weer iets sneller omslaan van zonnig naar mistig met eventueel zelfs een korte hagelbui of omgekeerd.

Voorzie dus steeds kledij voor elk weertype en kleed je in laagjes (t-shirt, fleece, regenjas). Zorg steeds voor extra kledinglaag in je dagrugzak. 

Alaska ligt noordelijker dan België en Nederland, en heeft in de zomermaanden meer uren daglicht. In de maand juni wordt het in merendeel van de staat nooit helemaal donker. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, komt de zon in Anchorage op om 4u20 ’s morgens, en gaat ze onder om 23u40 ’s avonds. Je zal merken dat wanneer je in de Inside Passage of op het Kenai schiereiland bent, de nachten opmerkelijker langer en donkerder zullen zijn dan in noordelijkere plaatsen zoals Fairbanks of Inuvik. Vanaf eind augustus worden de dagen opmerkelijk korter, en is er licht van gemiddeld 7 uur ’s morgens tot 21u ’s avonds. 

Alaska heeft met uitzondering van enkele afgelegen eilanden 1 tijdszone. De ligging dicht bij de datumgrens maakt dat het tijdsverschil met België/ Nederland vrij groot is. Alaska ligt in tijdsgordel GMT-8, en heeft in de zomermaanden 10 uur tijdsverschil met het Belgische-Nederlandse zomeruur. Bij aankomst draai je de klok 10 uur terug (18u wordt in Alaska 8u). 

Met haar noordelijke ligging is er in de zomer ook veel meer daglicht dan bij ons. In de maanden juni, juli en augustus wordt het eigenlijk nooit helemaal donker wat als positieve bijwerking heeft dat je met veel energie telkens opnieuw aan je dag kan beginnen! Ter illustratie: in de maand juli is er ongeveer 18 uur daglicht, aangevuld met 6 uur schemering. 

In ons Wild Alaska routeboek geven we jou tips om aangenaam aan de reis te kunnen starten zonder grote jetlag problemen en ook om vlot te kunnen slapen wanneer het vrijwel niet donker wordt.

In Alaska spreekt iedereen Engels. Er zijn tientallen dialecten, en inheemse talen van de Indianenvolkeren. Nochtans spreekt ook de lokale bevolking onderling overwegend Engels. 

Heb je nog vragen? Contacteer ons.