BLOG

The Great Land

Land van superlatieven

geschreven op 9 Januari 2018

De indigene stam van de Aleoeten gaf met ‘Alyeska’ de naam ‘Het Grote Land’ mee, en gelijk hadden ze. Met een oppervlakte van 1.481347 vierkante kilometer is Alaska zo een 19 keer groter dan de Benelux. Om het in de speelse woorden van de Amerikaanse auteur John McPhee uit te drukken: ‘Als iemand kan bedenken hoe je Italië steelt, dan is Alaska de plek om het te verstoppen”. 

Eindeloze dennenbossen strekken zich uit van de Golf van Alaska tot de Noordelijke IJszee, en van de Bering Zee tot de Canadese Grens. Nationale Parken zo groot als Zwitserland verwelkomen je in de pure natuur, 6000 meter hoge bergtoppen torenen boven je uit. De hele natuur lijkt hier buiten proportie en imponeert je des te meer. Een eland groet je goeiemorgen langs de kant van de weg. Grizzly beren zijn de voornaamste inwoners van de taigawouden, terwijl walvissen over de oceanen regeren. Hier is er nog plaats voor alles, waren het nu watervallen of gletsjertongen, zwarte beren of ijswanden die je wilde zien.  

Al dat moois wordt met elkaar verbonden door een degelijk netwerk aan ‘highways’. Met de wagen kom je vlot van de ene locatie naar de andere, en file is daarbij uiterst zeldzaam. Tref je er toch eentje aan, dan staat er wellicht een eland langs de kant van de weg, of werkt men aan het onderhoud van het wegdek. De huurwagen is dus een uitgelezen vervoersmiddel, door met een 4x4 te rijden kan je bovendien veilig de grindwegen berijden. Zo krijg je ook routes te zien die de meeste toeristen links laten liggen, puur natuur gegarandeerd. 

Alaska beschikt ook over een treinnetwerk dat enkele voorname locaties met elkaar verbindt. Zo geraak je vanuit de hub Anchorage vlot in het Nationale Park van Denali, waar de hoogste berg van het land zich mysterieus verschuilt. Het havenstadje Seward is tevens een aanrader om rond te kuieren en uitstap met de boot te maken naar de getijdegletsjers van het Kenai Nationale Park. De treinen zijn een attractie op zich wanneer je kiest voor een wagon met panoramische ruiten, ideaal om het landschap te bewonderen. 

Voor cruiseschepen is Alaska al jaren een interessante bestemming. Grote delen van de kustgebieden beschikken door hun grillige kusten immers over weinig of geen wegen. Vanop het schip kan je deze kusten echter in al hun glorie bekijken, met de haren in de wind op het dek, vanuit het kwaliteitsrestaurant of met een cocktail in je hand. Er wordt regelmatig aangemeerd in gezellige havens, waarbij je de historische stadjes kan verkennen of de natuur in kan trekken. Kortom, een uitstekende manier om Alaska ten volle te beleven. 

Ook al is er een heleboel te zien, op een 10 dagen tot een 3 weken kan je al een aardig stuk bezoeken. Afstanden in reisroutes kan je bewust beperkt houden en het comfort van de verplaatsingen ligt hoog. Bovendien is elke verplaatsing een belevenis op zich, door het fascinerende landschap en de voortdurende extase om een eland of zelfs een beer langs de kant van de weg te spotten. 

Het Grote Land heeft grote troeven… 

Dsc017932

Dit artikel werd geschreven door Gudrun Van den Branden, travel designer bij Wild Alaska.