BLOG

The Road to Nowhere

​Roadtrip langs de Legendarische Denali Highway

geschreven op 23 April 2018

Voor vele reizigers in spe, druk in de weer met het plannen van hun Alaska-avontuur, is het rijden van de Denali Highway een absolute must. Deze 215 kilometer lange gravelweg wordt beschouwd als één van de meest epische highways van de United States, met adembenemende landschappen en magistrale kansen tot het spotten van wildlife. De rit staat bekend als verzameling van het beste dat de 49th State te bieden heeft. 

De Denali Highway verbindt de Parks Highway met de Richardson Highway en strekt zich uit van Cantwell tot Paxson. De ruige schoonheid van de omgeving kadert prima met de karaktervolle gravelweg. Dit is het uitgelezen gebied voor een brok wagenpret met een 4x4 terreinwagen. De isolatie en wilde terrein maken dit tot een unieke Alaskaanse 4x4 ervaring. Het vraagt geen uitzonderlijke drivers skills, maar een beetje voorbereiding is wel aangewezen. Je zal immers 6 uur lang alleen maar wildernis doorkruisen, je kan dus onmogelijk aanzetten met een halfvolle tank, of onvoldoende eten en drinken aan boord.

Onderweg zal je versteld staan van wat de natuurlijke omgeving te bieden heeft. Zet je schrap voor vergezichten over gletsjers, schilderachtige meertjes en bruisende rivieren zoals Nenana River. Verderop word je beloond met panorama’s over de Wrangell-St. Elias bergtoppen en Mount Denali zelf. Hou zeker je verrekijker en fotocamera bij de hand, er zijn tal van kansen om wildlife te spotten onderweg.

Denali 2

Het is van belang om de snelheidsbeperkingen op de highway ten zeerste te respecteren. Niet alleen om zelf ten volle van het landschap te kunnen genieten maar eveneens voor je eigen veiligheid. De snelheidslimiet ligt op 70 km/u. Niet echt een snelheid voor een ‘highway’ zou je denken, maar wanneer deze uit gravel bestaat, is dit echter wel aan de orde van de dag. Scherpe rotsen of onverwachte putten in de weg kunnen wel eens voorvallen, dat is niets ernstig, zolang je er niet met te hoge snelheid over rijdt. Ook wildlife kan overwacht de weg oversteken. Ook al is er amper verkeer, moet je dus wel altijd in staat zijn om tijdig te stoppen. Ook om je ogen de kost te geven kan je maar beter niet gaan racen.

  
Een 4x4 wagen besturen is best eenvoudig, de wagenverhuurmaatschappij zal je bij ophaling van de wagen de nodige instructies meegeven. Veel hoef je hieromtrent niet te weten of kunnen.  Bovendien zijn wagens in de Verenigde Staten steeds automatisch geschakeld. Wie rustig de rit aanvangt, en aan een stabiele snelheid de 215 kilometerlange weg aflegt, zal merken dat je probleemloos een dergelijke rit kan vervolmaken. Een ongelukje kan wel eens voorvallen. Heb je toch autopech, dan geldt er solidariteit onder de andere voorbijgangers. Erg veel zijn dat er niet, dus hou zelf zeker ook halt wanneer je een andere wagen kruist met pech. Zo kan de boodschap doorgegeven worden naar de bewoonde wereld, en kan er hulp gestuurd worden. 

Denali Hwy Paxson

Bij een bezoek aan Alaska hoort een rit over een gravelweg er gewoonweg bij. Dit maakt je ervaring des te reëler, legt een snuifje avontuur in je route, en doet je de uitgestrekte wildernis voluit beleven. Let wel op, een 4x4 is echt wel een must. Rijd je de weg op zonder 4x4 voertuig, dan is dit niet gedekt door de verzekering. In onze reizen waarin de Denali Highway in het programma opgenomen is, zal je steeds standaard over een 4x4 wagen beschikken die hier mag rijden. Bij Wild Alaska kiezen we bewust voor huurwagenmaatschappijen die deze wagens aanbieden, waardoor we je deze niet-te-evenaren Alaska reiservaring kunnen bezorgen. 

Contacteer ons gerust om na te gaan of jouw wagen ook geschikt is, en vooral, geniet! 

Shutterstock 162935987
Dsc017932

Dit artikel werd geschreven door Gudrun Van den Branden, travel designer bij Wild Alaska.